joi, 29 martie 2012

Fost mare ciclist bacauan traieste la limita saraciei



Remus Karpfen, unul din cliclistii odata renumiti ai Bacaului, traieste la limita subzistentei. Astazi la vârsta pensionarii câstiga 500 de lei. Sta într-o garsoniera de pe strada Garofitei, fara apa, curent, caldura sau alte ultilitati necesare nevoilor primare. A suportat frigul iernii împrumutând caldura de la vecini. Sta singur având o pensie derizorie dupa 21 de ani de munca ca electrician în „Confectia”, dupa 12 ani de munca la F.P.P. 2 Moldova si dupa 4 ani la I.R.E.

Pe Remus Karpfen îl gasiti la Clubul Pensionarilor din Bacau unde nu îl costa nimic, datorita legitimatiei obtinute.

La vârsta de cinci ani câstiga un concurs scolar, fiind premiat cu o tricicleta



În vara anului 1977 la vârsta de 27 de ani participa la primul tur al orasului Bacau unde obtine locul I. În toamna aceluiasi an participa la Turul Judetului Bacau – 200 km, în doua zile, unde de asemenea urca pe cea mai înalta treapta a clasamentului. Pâna în anul 1987 participa la zeci de concursuri locale si concursuri de prestigiu national si câstiga zeci de diplome si medalii. La un antrenament Remus Karpfen facea în jur de 60 de km pe zi timp de o saptamâna.


“Urcam Magura, plecasem din Onesti si la micul dejun am avut miere de albina. Nu am mâncat-o ci am rasturnat-o întru-un bidon. În bidon mai aveam glucoza si apa minerala fara acid. Fara sa vreau tot aici mai exista si jumatate de litru de bere. Nea’ Traian Morosanu nu se putea tine cu Dacia 1300 dupa mine la vale. Si uite asa am luat locul I si am câstigat Cupa Independentei”- ne-a mai declarat Remus.


Performantelor obtinute îi ofera o invitatie la un concurs de ciclism international în anul 1984 în Cehoslovacia. Datorita regimului, Remus primeste pasaportul cu o întârziere de un an, mergând în Cehoslovacia pentru as procura piese construite dupa modelul francez.


„Veneam de la Sascut spre Bacau, contra timp pâna la Racaciuni vreo 12 km. În Sascut a intrat o agrafa în cauciuc. Aveam 9 minute avans fata de al doilea clasat. De la Racaciuni am plecat ultimul deoarece roata se desumflase. Am umflat roata si la iesiere din Racaciuni i-am prins pe ceilalti concurenti. Dupa 10 km cauciucul a cedat din nou. Am ajuns în fruntea plutonului de ciclisti si am zis: „- Ba, nu evadez ma duc sa umflu roata!”. Un prieten din Sascut, Vargauta, era cu o motoreta Mobra si când a vazut acestea mi-a propus sa ma agat de porbagajul sau si m-am asezat în spatele plutonului. Am mai umflat o data roata la pod la Ura si astfel m-a tinut pâna la sfârsitul cursei unde pe ultimul sprint am obtinut locul trei. Afara ploua, formându-se o mica balta în dreptul bicicletei. Cineva ma anunta ca îmi iese aer din cauciuc. Eu i-am raspuns ca de la Racaciuni umflu la ele” – ne-a mai declarat Remus Karpfen.


În anul 1980 a carat Flacara Olimpica de la olimpiada din Moscova

„Am carat Flacara Olimpica de la Porcinele Balcescu pe o distanta de 1 km. Dupa care ne-am întors în Bacau în fata Casei de Cultura „Vasile Alecsandri” pentru o cuvântare a primarului din acele vremuri. Dupa toate acestea ne-am strâns cu baietii în târg pentru a cumpara lanturi de bicicleta aduse din export. Aici ne-am proptit la o bere în apropierea târgului. În gluma baietii au agatat flacara olimpica de gardul din apropiere si au scris pe ea de vânzare. Au venit doi sateni si au întrebat ce reprezinta obiectul de vânzare. Noi în gluma am raspuns arzator de pârlit porcii. Ei au spus ca nu o cumpara deoarece pare folosita.”- ne-a marturisit Remus Karpfen.



Astazi Flacara Olimpica este amanetata pentru suma de 200 de RON datorita lipselor financiare mari. Remus Karpfen o scoate la vânzare cum a mai scos si alte medalii obtinute de-a lungul carierei.

În anul 1990 a încercat sa înfiinteze o sectie de ciclism fara succes

Pasiunea lui pentru acest sport a reprezentat un refugiu fata de grijile cotidiene, astfel, astazi înca îl mai vedem pedalând pe strazile orasului cu singura si vechea sa prietena, bicicleta, Ileana dupa cum Remus Karpfen a botezat-o. Doi ani de zile i-au trebuit sa-si construiasca o bicicleta performanta deoarece sursele finaciare nu-i permiteau sa-si achizitioneze una din magazin. Utilizând roti, ghidon si o sa veche, Remus Karpfen a creat-o pe Ileana, mândria lui.


luni, 16 ianuarie 2012

Traditia Colnago 1954

1951-Ernesto Colnago se accidenteaza iar in pauza de recuperare isi da seama ca doreste sa inceapa sa creeze chiar el biciclete


Mostenirea celor de la Colnago nu are comparatie gratie istoriei de peste 55 de ani in care performanta si inovatia s-au contopit in niste biciclete spectaculoase.

De la prima bicicleta ce a purtat logo-ul Colnago in ’54, la modele clasice ca Master sau repere contemporane precum C50 si EPS, Colnago s-a dedicat intru totul bicicletelor de curse.




Devotamentul vine din entuziastmul si pasiunea de a concura, pasiune ce isi are izvorul in cariera de ciclist a pe atunci tanarului Ernesto Colnago. Spirit competitiv, Colnago a inteles ca darul sau este de a fi un maestru al mecanicii si arhitecturii sasiurilor de biciclete. Din asta s-a nascut, inspirat si desavarsit Colnago ca brand.


Inovatia in design si materialele folosite au reprezentat mereu avantajul competitional, necesar atat in cursele propriu-zise cat si in lupta cu alti concurenti de pe piata.


De timpuriu Ernesto Colnago a inteles ca un cadru compact, cu unghiuri mai drepte, ar fi mult mai potrivit in defavoarea celor conventionale, care erau orientate spre confort in locul rezultatelor. Desi initial drumurile erau de calitate indoielnica, odata cu imbunatatirea acestora si viziunea lui Ernesto a putut fi apreciata la adevarata valoare, atat ca rezultate cat si ca tinuta de drum.


Colnago a depasit mereu asteptarile si nu a facut exceptie nici in cazul celor mai mari provocari: bicicletele cu scop specific. Atunci cand Eddy Merckx a doborat faimosul record de o ora si avea nevoie de o bicicleta ca nicio alta pana atunci, Colnago a facut una special pentru acest tel. Atat de avansata era incat a fost necesar sa fie trimisa in SUA pentru ca nimeni in Europa nu stia sa-i sudeze acesteia trunchiul din titan.


Cand fibra de carbon a devenit disponibila, Colnago au fost primii care au oferit clientilor beneficiile tehnice si estetice specifice acestui material.

Alaturi de cei de la Ferrari Engineering si Politecnico di Milano au creat extraordinarele Concept si C35, baza bicicletelor de astazi, din fibra de carbon, inclusiv a modelelor Colnago EPS si Colnago CX-1.



Istoria continua iar Ernesto Colgano este mereu nesatisfacut. Pentru el, bicicleta resprezinta o opera de arta, magnifica, insa incompleta.”Inca mai sunt multe de facut” spune acesta.”Atatea s-ar mai putea imbunatati. Sunt extrem de increzator ca le vom putea face: o simt. Trebuie doar sa iti doresti cu adevarat!”











duminică, 15 ianuarie 2012

Louison Bobet

Louison Bobet s-a nascut in provincia franceza Brittania, pe 12 martie 1925. A fost un mare campion si un ciclist complet. A fost primul ciclist care a cucerit consecutiv trei Tururi ciclistice ale Frantei, in 1953, 1954 si 1955. In 1950 a ocupat locul trei si a castigat proba de munte. In Turul de ciclism al Italiei a fost al doilea in 1957, la 19 secunde dupa Gastone Nencini si a castigat proba de munte in 1951. A castigat Campionatul Mondial de Sosea in 1954, a fost al doilea in 1957 si 1958, si al cincilea in 1950. A castigat clasica Paris-Roubaix in 1956, a fost al doilea in 1951, si al treilea in 1955.  De asemenea, s-a antrenat in munti si a devenit unul din specialistii in escalade de mare anvergura.Cariera sa s-a desfasurat intre cele a altor doi mari ciclisti: Fausto Coppi si Jacques Anquetil. Coppi spunea ca Bobet stie sa sufere ca nimeni altcineva si ca puterea sa de recuperare este de neegalat. "Bicicleta inseamna totul pentru el. I-a intrat in sange si dedicarea lui pentru acest fel de viata este un exemplu pentru orice aspirant la titlul de campion". Anquetil a afirmat: "in ochii lui Bobet nu exista curse mici sau victorii neimportante. Fiecare cursa conteaza, iar el vrea sa dea totul pentru public. Bobet stie doar un singur fel de a concura, acela in care sa castige, indiferent de sacrificiile necesare". Aceste citate reflecta respectul si admiratia partenerilor de competitie si a publicului. Cariera lui Bobet s-a incheiat definitiv pe 15 decembrie 1961, cand masina sa a derapat de pe sosea si a intrat intr-un bloc de piatra. Bobet si-a rupt femurul, iar recuperarea a fost lunga si dificila.
A revenit in competitii, dar s-a retras anul urmator, pe 10 august 1962, la varsta de 37 de ani.A murit pe 13 martie 1983, la o zi dupa a 58-a aniversare.
Cateva mari tururi castigate de el-
Tour de France
General Classification (1953, 1954, 1955)
Winner Mountains classification (1950)
Giro d'Italia
Winner Mountains classification (1951)

Louison Bobet

Fausto Coppi si Louison Bobet


Bobet conduce un grup, pe o urcare în Turul Frantei


Toata echipa, in frunte cu Louison Bobet

Tour de France 1950 Gino Bartali, Stan Ockers si  Louison Bobet pe Tourmalet.

Lupta corp la corp 

Louison Bobet, Tour de France 1955

Louison, Tour de France

Louison Bobet